• Zorg dat het logo als vector bestand wordt opgeleverd (voorkeur voor eps en een pdf versie).

 

  • Zorg dat je alle informatie over het logo in handen krijgt. (gebruikte fonts en pms kleuren). Met die pms kleuren kan je bij een lokale drukker kijken of de kleur ook daadwerkelijk de juiste is. Niet afgaan op je beeldscherm of eigen printer.
  • kleuren[1]
  • Zorg voor een serie varianten van het logo in diverse bestandsformaten (gif / jpg in diverse groottes, eps en deze dus in CMYK, RGB, PMS, Zwart/Wit) zodat je zelfstandig verder kan.

images[1]

  • Bekijk het logo altijd in zwart/wit (geen grijswaarden). Als het logo dan overeind blijft, dan is het veel gevallen een goed logo

Logo’s, tekeningen, beelden en fotografie kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Soms klein of heel groot. In kleur(en) of zonder. Op een achtergrond, vrijstaand of gedeeltelijk over iets heen. Hierom worden verschillende bestandsformaten gebruikt voor al deze toepassingen. Want het ene bestand leent zich beter voor vergrotingen zonder kwaliteit verlies en om niet enorm groot te worden. Terwijl andere beter geschikt zijn om heel compact en op iedere computer gebruikt te worden.

VECTOR:
Dit is een benaming hoe een beeld is opgebouwd, in dit geval wiskundig. Dit houdt in dat alles in coordinaten beschreven wordt. Dus waar begint een lijn en op welk punt moet deze eindigen. En een extra beschrijving op die lijn zoals: dikte, kleur, boog en nog veel meer. Op deze manier kunnen beelden heel gemakkelijk vergroot of verkleind worden en zullen altijd hun kwaliteit behouden en worden niet qua bestandsgrootte nooit groter omdat de informatie hetzelfde blijft.

bestanden_tipe

Vector formaten voor aanlevering bij de drukkerij, vlaggenmaker, standbouwers:
PDF en EPS

BITMAP:
Dit is ook een benaming hoe een beeld is opgebouwd, alleen dan zijn het puntjes. Hierin gebruiken we ook de term DPI (Dots Per Inch) oftewel het aantal puntjes op een vierkante inch. Hoe groter het getal is des te meer puntjes er op een inch staan. Omdat het puntjes zijn, staat het formaat vast eigenlijk vast. Heb je een foto op 20 x 20 cm, en je zou hier 200 x 200 cm van
willen maken, betekend dit een enorm kwaliteit verlies, omdat je simpel puntjes gaat vergroten.

bestanden_tipe1

Bitmap formaten voor eigen printwerk (word, excell) of online gebruik (internet, e-mail, iconen):
JPG en PNG (voor foto’s, veel kleur en verlooptinten/gradienten)
GIF (voor iconen, lijntekeningen of beelden met egale kleurvlakken)
*PNG met transparantie wordt niet goed ondersteund in sommige browsers. Dus bij voorkeur JPG gebruiken.

KLEUREN

kleurenCMYK: Cyaan Magenta Geel en Zwart | drukwerk
Dit is voor vierkleuren drukwerk, zoals gebruikt bij tijdschriften, posters, advertenties. De
originele kleur wordt dan gemengd samengesteld door vier kleuren. Deze manier benaderd de kleur maar is niet 100%

 

PMS: Pantone Matching System | drukwerk
Dit is een wereldwijde standaard. Een bepaalde blauw is hierdoor overal ter wereld dezelfde blauw. Veel gebruikt voor briefpapier, visitekaartjes en of bedrukking op premiums. Deze gebruiken wanneer kleur consistentie het belangrijkste is

 

RGB: Dit is voor digitaal gebruik.
RGB is de manier waarop beeldschermen en projectoren het beeld opbouwen. Dus deze gebruiken voor powerpoint presentatie, websites, banners e.d.

 

 

ZW (zwart / wit)
Hier is alle kleur uitgehaald. Deze gebruiken in bijvoorbeeld kranten advertenties of in media die sowieso in zwart wit is.